Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017

Γιατί πούλησε ο Καμμένος πυρομαχικά στη Σαουδική Αραβία;

Του Δημήτρη Καζάκη

Η υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία από τον Καμμένο «βρωμάει» απ’ όπου κι αν την πιάσεις. Η ΝΔ, όμως, επιχειρεί να περιορίσει την όλη υπόθεση αυστηρά στη ζημιά που υπέστη το κράτος από την πώληση, λόγω της μεσιτείας ιδιώτη – κάποιου κ. Παπαδόπουλου. Από τη μεριά του ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε τη μεσιτεία, αλλά τη χρέωσε στη Σαουδική Αραβία και αντεπιτέθηκε επαναφέροντας τις γνωστές σχέσεις της συζύγου Μητσοτάκη με υπεράκτιες εταιρείες.

Ωστόσο, κανείς δεν μιλά για την «ταμπακιέρα». Κανείς δεν μιλά για την σκοπιμότητα της πώλησης πυρομαχικών. Δηλαδή, γιατί η Ελλάδα έπρεπε να πουλήσει στη Σαουδική Αραβία 100 χιλιάδες βλήματα άρματος των 155 mm, ή 4.000 αεροπορικές βόμβες Mk4, ή τέλος πάντων ότι άλλο έχει πουλήσει και δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Τι ή ποιος επέβαλε την ανάγκη πώλησης; Πρόκειται για πυρομαχικά που περισσεύουν στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ή πρόκειται για ένα ολόκληρο πρόγραμμα πώλησης στρατιωτικού οπλισμού, οχημάτων, παρελκομένων και πυρομαχικών που υλοποιείται κατ’ απαίτηση των δανειστών στα πλαίσια διάλυσης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και μετασχηματισμού τους σε δυνάμεις ασφαλείας του ευρωστρατού;

Τα παπαγαλάκια του Καμμένου λένε ότι πρόκειται για περίσσευμα πυρομαχικών, που δεν χρησιμοποιούν πλέον οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Διότι υποτίθεται αφορούν σε παρωχημένους τύπους όπλων και οπλικών συστημάτων. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε γιατί τα αγόρασε η Σαουδική Αραβία; Οι ένοπλες δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, χάρις στους Αμερικανούς, όχι μόνο είναι πιο σύγχρονες σε όπλα και οπλικά συστήματα από τις ελληνικές, όχι μόνο είναι από τις πιο σύγχρονες στην ευρύτερη εγγύς ανατολή, αλλά και εκσυγχρονίζονται διαρκώς. Χάρις βεβαίως στους Αμερικανούς.

Σε τι χρησιμεύει στους Σαουδάραβες η αγορά πυρομαχικά παρωχημένων όπλων; Κανείς δεν απαντά. Ούτε η κυβέρνηση. Ούτε η αντιπολίτευση που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την πώληση.

Άλλη ερώτηση: Ποιος ήταν ο αρχικός κατασκευαστής αυτών των πυρομαχικών; Η Νατοϊκή Δύση και οι Αμερικανοί, ή πρόκειται για πυρομαχικά ανατολικής προέλευσης; Πάλι κανείς δεν απαντά. Ούτε έχουν δοθεί δημόσια τα συνοδευτικά της πώλησης για να το μάθουμε με βεβαιότητα.

Τρίτο: Γιατί και για ποιόν περίεργο και τερατώδη λόγο η συναλλαγή αυτή έχει χαρακτηριστεί απόρρητη; Από πού κι ως πού θεωρείται ως θέμα «εθνικής ασφαλείας» η πώληση παρωχημένου – υποτίθεται – οπλισμού και πυρομαχικών;

Όσο για την μεσιτεία ιδιώτη η ΝΔ διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι αυτή η πρακτική ζημιώνει το δημόσιο. Μάλιστα. Από πότε; Μόνο τώρα με τον Καμμένο; Με μεσιτεία από ιδιώτες γίνονται όλες οι βασικές αγορές οπλισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων εδώ και δεκαετίες. Το καθεστώς αυτό όπου η εκάστοτε κυβέρνηση συμφωνεί με ιδιώτες μεσίτες για όπλα και πυρομαχικά αφορά σ’ ολόκληρη την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Γιατί; Διότι πολύ απλά η διαμεσολάβηση στις αγοραπωλησίες οπλισμού ιδιωτών διευκολύνει στο έπακρο την διαπλοκή και τις μίζες. Πράγμα που απέδειξε και η περίπτωση Άκη Τσοχατζόπουλου.

Όμως κατά τη γνώμη μας το πιο σημαντικό ερώτημα απ’ όλα είναι το εξής: Γιατί η κυβέρνηση κόπτεται να πουλήσει πυρομαχικά και άλλο υλικό στη Σαουδική Αραβία;

Κι όχι μόνο. Ας θυμηθούμε ότι ο κ. Καμμένος έχει επισκεφτεί έως σήμερα 4 φορές τα Αραβικά Εμιράτα ως υπουργός άμυνας. Για ποιόν άραγε σκοπό;

Η Σαουδική Αραβία, τα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Κουβέιτ έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν τον κύριο τροφοδότη σε χρήμα και υλικό των συμμοριών από τζιχαδιστές που απειλούν Συρία και Ιράκ. Τι δουλειά έχει η ελληνική κυβέρνηση να τους πουλά όπλα και πυρομαχικά;

Και μάλιστα καθ’ ομολογία της παρωχημένα. Δηλαδή ιδανικά για την διοχέτευσή τους στις συμμορίες αυτές των τρομοκρατών. Ιδίως αν πρόκειται για πυρομαχικά και όπλα ανατολικής κατασκευής.

Επίσης τι δουλειά έχει η ελληνική κυβέρνηση να πουλά πυρομαχικά ειδικά στη Σαουδική Αραβία σήμερα, όταν της είναι απόλυτα γνωστό ότι έχει επιτεθεί παράνομα στη Υεμένη και διενεργεί γενοκτονία; Γιατί και για ποιόν λόγο κόπτεται ο κ. Καμμένος να συνεχίσει η Σαουδική Αραβία τη γενοκτονία της Υεμένης με όπλα και πυρομαχικά από την Ελλάδα;

Και μόνο αυτό εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 139 του Ποινικού Κώδικα για τον κ. Καμμένο και για όποιον άλλον έχει συνυπογράψει αυτή την πώληση. Επίσης η πώληση αυτή συνιστά ωμή παραβίαση τόσο Πρωτοκόλλου διακίνησης όπλων και πυρομαχικών της Σύμβασης του ΟΗΕ κατά του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, η οποία κυρώθηκε με το νόμο 3875/2010.

Όσο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Εμπόριο Όπλων, που τέθηκε εν ισχύ το 2014 και συνιστά αναγκαστικός κανόνας του διεθνούς δικαίου και για την Ελλάδα. Η Συνθήκη αυτή απαγορεύει ρητά την πώληση ή μεταφορά όπλων και πυρομαχικών σε οποιαδήποτε χώρα που υπάρχει έστω και υποψία ότι θα διευκολυνθεί η παράδοσή τους σε εγκληματικές οργανώσεις.

Ενδιαφέρουν τον κ. Καμμένο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για την όλη υπόθεση, όλα τα παραπάνω; Έχουν έστω και τσίπα ευαισθησίας για το που θα καταλήξουν τα όπλα και πυρομαχικά που πούλησαν ή πρόκειται να πουλήσουν; Ούτε κατά διάνοια. Το χρήμα να ρέει κι όλα τ’ άλλα είναι για όσους δεν θέλουν η χώρα τους να συνεργεί σε εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ.