Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόβα στρατιωτικής χούντας στην Θεσσαλονίκη

Του Δημήτρη Καζάκη

Η φετινή Δ.Ε.Θ. έχει κάτι το ξεχωριστό. Όχι τα συνήθη ψεύδη που ξεστομίζουν ανερυθρίαστα οι επιβήτορες της εξουσίας, αλλά το γεγονός ότι ανέδυε το αηδές άρωμα της στρατιωτικής χούντας. Μόνο η αισθητική διαφέρει σήμερα από την περίοδο όπου στη Δ.Ε.Θ. κυριαρχούσε το «πουλί» της χούντας δίπλα στην αστερόεσσα υπό την φρούρηση αρμάτων μάχης και πάνοπλων στρατιωτών.

Το ίδιο συνέβη και φέτος. Μόνο το «πουλί» έλειπε. Είχαμε όμως τον Τσίπρα. Κι αντί για Σπύρο Άγκνιου είχαμε Γουίλμπουρ Ρος, ένα ανθρωποειδές του Λευκού Οίκου με σκοτεινό παρελθόν ανάλογο του Προέδρου Τραμπ. Αρπακτικό που έφτιαξε τεράστια περιουσία μέσα από την εκμετάλλευση κατεστραμμένων οικονομιών και χωρών. Το αρχέτυπο του γύπα, όπως τον χαρακτηρίζουν οι φίλοι του.

Κι έτσι για πρώτη φορά μετά την παλιά χούντα είδαμε δυνάμεις του στρατού να έχουν παραταχθεί και μάλιστα με πλήρη πολεμικό φόρτο, για την προστασία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Από ποιόν; Προφανώς από τους ιθαγενείς. Μάλιστα οι ειδικές δυνάμεις αυτές φορούσαν μάσκες, όπως ακριβώς προβλέπεται σε συνθήκες επιχειρήσεων επί εχθρικού, κατεχόμενου εδάφους.

Θυμηθείτε ότι όταν το 2014 χρησιμοποιήθηκαν στρατιώτες για να συνδράμουν στη φύλαξη του τότε Προέδρου Κ. Παπούλια κατά την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε έντονη αντίδραση από την τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΕΛ. Αντίδραση υπήρξε και εντός των ενόπλων δυνάμεων, μιας και είναι αδιανόητη η συνδρομή του στρατού στην αστυνόμευση των Ελλήνων πολιτών. Και ορθά.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το Σύνταγμα της χώρας δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην χρήση του ελληνικού στρατού σε επιχειρήσεις αστυνόμευσης, ή φύλαξης πολιτικών στόχων επί της εθνικής επικράτειας. Ο δε Ν. 2292/95 άρθρο 1, παρ. 1 περί λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων προβλέπει ρητά:

«Η Εθνική Άμυνα περιλαμβάνει το σύνολο των λειτουργών και δραστηριοτήτων, που αναπτύσσονται από το Κράτος, με σκοπό την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και της ασφάλειας των πολιτών εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης ή απειλής, καθώς και την υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων.»

Κανενός είδους άλλη αποστολή δεν νοείται για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ούτε εντός επικρατείας, ούτε εκτός.

Να θυμίσουμε επίσης ότι η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ σχετικά με τις δηλώσεις Μπαρμπαρούση στη Βουλή στις 14/6 φέτος, καθόριζε ως εξής την αποστολή των ενόπλων δυνάμεων:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι προσηλωμένες αποκλειστικά στην εκπλήρωση της αποστολής τους, όπως αυτή προκύπτει από το Σύνταγμα και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και αφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας, και της ασφάλειας των πολιτών εναντίον οποιασδήποτε εξωτερικής επίθεσης ή απειλής, καθώς και στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων».

Τι δουλειά λοιπόν είχαν οι ειδικές δυνάμεις με πλήρη πολεμικό φόρτο στη ΔΕΘ; Ποιανού την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα συμφέροντα εξυπηρετούσε η ανάπτυξή τους στη ΔΕΘ; Πάντως όχι του Ελληνικού Λαού.

Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε στην εποχή προ του μνημονίου, είναι σίγουρο ότι θα είχαν ξεσηκωθεί οι περισσότεροι. Όταν το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή θέλησε να κατεβάσει τον ελληνικό στρατό στους δρόμους με άλλοθι τις φασαρίες λόγω της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτριος Γράψας, αρνήθηκε και φέρεται να αποκάλεσε προδότες τα κυβερνητικά στελέχη που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τον στρατό για αστυνόμευση των Ελλήνων πολιτών.

Αυτό που είδαμε στη ΔΕΘ είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση των νέων ειδικών δυνάμεων, που δεν έχουν ως αποστολή την εθνική άμυνα της χώρας, αλλά την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μισθοφόρους, όπου δεν έχει καμιά σημασία το εθνόσημο κι ο όρκος προς την πατρίδα.

Στη ΔΕΘ φέτος εμφάνισαν αυτό που προετοιμαζόταν από καιρό. Επί αρχηγίας Κωσταράκου είχε εκπονηθεί και είχε τεθεί σε ισχύ (2013) – εν αγνοία φυσικά της Βουλής – το νέο δόγμα στρατιωτικής ισχύος. Σκοπός του ήταν η μετάλλαξη των ενόπλων δυνάμεων σε δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν και να εφαρμόσουν στρατιωτική ισχύ, δηλαδή όπλα, εναντίον και του εσωτερικού εχθρού.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συνεισφέρουν στο πλαίσιο επιβολής του νόμου και της ασφάλειας εσωτερικού της χώρας συμμορφούμενες με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Μερικές δραστηριότητες αυτού του τομέα, σε ακραίες καταστάσεις, είναι πιθανόν να απαιτήσουν την εφαρμογή Στρατιωτικής Ισχύος. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται επιχειρήσεις για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών εντός της χώρας, όπως της τρομοκρατίας, της λαθρομετανάστευσης, της ασφάλειας μεγάλων αθλητικών οργανώσεων κλπ…» αναφέρεται στο Στρατιωτικό Στρατηγικό Δόγμα των ΕΔ με τον τίτλο «ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΕΔ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ», όπως έχει αποκαλύψει η ηλεκτρονική εφημερίδα Δέσμευση στις 12/6


Για να επιτευχθεί αυτή η μετάλλαξη έπρεπε αφενός να προχωρήσει η διάλυση των δυνάμεων προφυλακής του ελληνικού στρατού και αφετέρου να αναβαθμιστούν οι μονάδες με λογική μισθοφόρων. Έτσι όλα αυτά τα χρόνια οι μονάδες με αποστολή τη φύλαξη των συνόρων αποψιλώνονται, αποδυναμώνονται και χάνουν τη μαχητική τους ικανότητα. Τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων υποβαθμίζονται διαρκώς με σκοπό είτε να οδηγηθούν στην αποστρατεία, είτε να αποδεχθούν ως μόνη επαγγελματική τους προοπτική την μετεξέλιξη του ελληνικού στρατού σε μισθοφορικό για τις ανάγκες της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Το σύγχρονο πρότυπο του στελέχους που προωθείται εδώ και χρόνια – ιδίως από την εποχή επιβολής της μνημονιακής κατοχής – είναι του επαγγελματία μισθοφόρου, που δεν του καίγεται καρφί για τίποτε άλλο εκτός από τον μισθό και τις απολαβές του. Τυφλό και ανεύθυνο εκτελεστικό όργανο. Σ’ αυτό συνεισέφεραν τα μέγιστα και οι ενώσεις αποστράτων και εν ενεργεία, που όλα αυτά τα χρόνια δεν άρθρωσαν ούτε μια κουβέντα ενάντια στην μετεξέλιξη του ελληνικού στρατού σε δύναμη καταστολής και επιχειρήσεων εναντίον του ελληνικού λαού.

Το μόνο που τους έκαιγε ήταν ο μισθός και η σύνταξη. Όσο για το εθνόσημο, τον όρκο και την αποστολή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ούτε καν τους απασχόλησε. Εδώ δεν τους ένοιαζε στο ελάχιστο το γεγονός ότι δυο Έλληνες στρατιωτικοί παραδόθηκαν στην Τουρκία ως όμηροι από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας. Ποιήσαντες σωφρόνως τη νήσσα και για τους 6 μήνες της ομηρίας.

Το αποτέλεσμα είναι προφανές. Έχουμε πλέον ένα στράτευμα, όπου όλο και περισσότερο χάνει τη δυνατότητα υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας των Ελλήνων πολιτών. Ειδικά στην παραμεθόριο της χώρας. Την ίδια ώρα που αναπτύσσεται ο βραχίονας των μισθοφόρων με στρατιωτική κουλτούρα ανάλογη με εκείνη του ΙΔΕΑ που κατ’ εντολή των ΗΠΑ ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1950.

Κι αυτοί οι μισθοφόροι εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται όχι για την άμυνα της πατρίδας, αλλά για να υπηρετήσουν στον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ως οργανικό μέρος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οι στρατιωτικοί της Αιγύπτου δήλωσαν την Πέμπτη ότι οι ειδικές δυνάμεις τους πραγματοποίησαν ασκήσεις με τους Αμερικανούς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι ασκήσεις αυτές προηγούνται της άσκησης Bright Star στις 8-20 Σεπτεμβρίου, η οποία θα περιλαμβάνει και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιορδανία, η Βρετανία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιταλία και η Γαλλία. Η πρώτη άσκηση Bright Star έγινε το 1980, αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα το 2011 αποφάσισε να την αναβάλει μετά από την εξέγερση που ανέτρεψε τον παλιό δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ.

Φέτος η Ελλάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά με τις δυνάμεις των μισθοφόρων της για να αποκτήσει εμπειρία για το νέο είδος ιμπεριαλιστικού πολέμου εναντίον των λαών. Όπως άλλωστε το είδαμε να εξελίσσεται στη Λιβύη, τη Συρία, τη Μουσούλη, τη Γάζα, την Υεμένη, αλλά και στο Σινά, όπου η στρατιωτική δικτατορία της Αιγύπτου εξοντώνει μαζικά τους βεδουίνους.

Φαντάζομαι ότι οι μισθοφόροι του μεταλλαγμένου ελληνικού στρατού, που τόσο θαυμάσαμε στη ΔΕΘ, να αποκτήσουν όλη την αναγκαία εμπειρία ώστε να δολοφονούν εν ψυχρώ και μαζικά αμάχους, αδέρφια, μάνες, παιδιά, προκειμένου να λειτουργούν ομαλά οι παγκόσμιες αγορές και τα συμφέροντα των μεγάλων. Όπως άλλωστε προβλέπει ρητά και το νέο δόγμα στρατιωτικής ισχύος του κ. Κωσταράκου.

Κάπως έτσι η μνημονιακή κατοχή μετεξελίσσεται σε στρατιωτική κατοχή της Ελλάδας με δυνάμεις που μπορεί να φέρουν ψηλά στον ώμο τους την ελληνική σημαία, αλλά το εθνόσημο δεν τους λέει απολύτως τίποτε. Υπηρετούν ξένα συμφέροντα. Κι όλοι εμείς δεν είμαστε παρά …ένα πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι, όπως έλεγε κι ο ποιητής.

Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ.